Opća obavijest o uvođenju EUR-a

U skladu s pozitivnom ocjenom Europske komisije, Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. i uredbu prema kojoj se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1,00 EUR = 7,53450 HRK.

Pravila preračunavanja

Na dan uvođenja eura, svi kunski iznosi automatski će se preračunati u eure po fiksnom tečaju konverzije.

Za navedeno preračunavanje se ne obračunava naknada.

Također, uvođenje eura kao službene valute ne utječe na valjanost postojećih ugovora i pravnih instrumenata u kojima su sadržani novčani iznosi iskazani u HRK.

Preračunati iznosi zaokružit će se na dvije decimale, u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja:

  • ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena (primjerice, 100 HRK = 13,27228 EUR, zaokruženo 13,27 EUR) te
  • ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan (primjerice, 50 HRK = 6,63614 EUR, zaokruženo 6,64 EUR).

Dvojno iskazivanje novčanih iznosa

Razdoblje dvojnog iskazivanja započinje najkasnije 5.9.2022., a završava 31.12.2023.

Dvojno iskazivanje cijena odnosi se isključivo na iskazivanje cijena u dvije valute, odnosno u kunama i u eurima, prema potrošačima.

Razdoblje dvojnog optjecaja kuna i eura

U prva dva tjedna od dana uvođenja eura građani će moći plaćati u kunama i u eurima, dok će trgovine biti obvezne vraćati isključivo eure, osim ako to zbog praktičnih razloga neće biti u mogućnosti činiti.

Sve informacije vezano uz uvođenje eura kao službene valute RH možete potražiti i na stranici www.euro.hr.